Kulak Burun Boğaz Hekimlerinin Ses Bozuklukları Alanında Çalışan Dil ve Konuşma Terapistlerine Yönelik Görüşleri

Eren Balo Aylin Müge Tunçer Elçin Tadıhan Özkan
Özet

Amaç: Dil ve konuşma terapisi mesleği ülkemizde gelişen, disiplinler arası ve çoklu-disiplinli bağımsız bir bilim alanıdır. Dil ve konuşma terapistleri mesleklerini icra ederken nörologlar, plastik cerrahlar, ortodonti uzmanları, pediatri hekimleri gibi farklı hekim gruplarının yanı sıra odyolog, fizyoterapist gibi diğer sağlık meslek mensuplarıyla iş birliği içerisindedir. Tıbbın ve diğer sağlık bilimlerinin birçok alanıyla ortak paydası olan dil ve konuşma terapisi mesleğini icra eden dil ve konuşma terapistleri başta ses bozuklukları olmak üzere birçok alanda kulak burun boğaz hekimleriyle de birlikte çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı kulak burun boğaz hekimlerinin ses bozuklukları alanında çalışan dil ve konuşma terapistlerine yönelik görüşlerini değerlendirmektir. Yöntem: Bu amaç doğrultusunda oluşturulan 27 maddelik anket Türkiye’de çalışan kulak burun boğaz hekimlerine çevrim içi olarak gönderilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 23,0 ile analiz edilmiştir. İstatistiksel analizde betimsel istatistikler ve ki-kare analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 42 kulak burun boğaz hekimi katılmıştır. Katılan hekimler ortalama 11,7 (min=1; max=33) yıldır uzman olarak görev yapmaktadır. Katılımcıların tamamı (%100) ses bozukluğu yaşayan vakalarının olması durumunda mutlaka bir dil ve konuşma terapistine yönlendirdiklerini ifade etmiştir. Vokal fold nodülü, kas gerilim disfonisi ve puberfoni en sık yönlendirdikleri ses bozuklukları olarak göze çarpmaktadır. Katılan hekimlerin %95,1’i dil ve konuma terapistlerinin ses bozukluğu olan hastalara doğru ve etkili fonasyonu öğrettiklerini düşünmektedir. Katılımcıların %73,8’i ses bozukluklarının tanısında dil ve konuşma terapistlerinin kulak burun boğaz hekimleriyle birlikte rol alması fikrine katılmaktadır. Bir dil ve konuşma terapistiyle birlikte çalışan hekimler çalışmayanlara kıyasla terapistlerin videolarengostroboskopi gibi görüntüleme aletlerini kullanmasına daha olumlu bakmaktadır (2= 4,436, p=,035). Sonuç: Sonuç olarak, dil ve konuşma terapistleriyle çalışan kulak burun boğaz hekimlerinin iş birliğine açık, vaka paylaşan, mesleki sınırlarını bilerek güvene dayalı bir şekilde çalışan meslek elemanları oldukları görülmektedir. Birbirlerini daha iyi tanıyan meslek mensuplarının disiplinler arası çalışmayla daha iyi ve etkili hizmetler sunacakları düşünülmektedir.



Anahtar Kelimeler

dil ve konuşma terapisi, dil ve konuşma terapisti, kulak burun boğaz hekimi, ses bozuklukları, disiplinler arası çalışma


Referanslar

Bader-Cross, J.P. (1986). Attitudes of Otolaryngologists Towards Speech Pathologists Working with Voice Disordered Clients. [Yayımlanmamış Doktora tezi] Portland State University.

Bengisu, S., & Ayyıldız, A. (2020). Gastroenteroloji bölüm hekimleri ve PEG tüpü takılmış hasta yakınlarının dil ve konuşma terapistlerinin yutma bozukluğundaki rolüne ilişkin farkındalığının belirlenmesi. Dil, Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 3(2), 175-199.

Braun-Jansen, C., Sarchuk, L., ve Murray, R. P. (2009). Roles of speech-languge pathologists and nurses in providing communication intervention for nonspeaking adults in acute care: A regional pilot study.Canadian Jornal of Speech- Language Pathology and Audiology, 2(2), 1-7. 

Keating, D. Syrmis, M., Hamilton, L., ve McMahon, S. (1998). Paediatricians: Referral rates and speech pathology waiting lists. Journal of Paediatrics and Child Health, 34(5), 451-455.

Konrot, A. (2011). İletişim, dil ve konuşma bozuklukları. S. Topbaş (Ed.), Dil ve Kavram Gelişimi (5. baskı) içinde (s. 227-251). Kök Yayıncılık.

Mahmoud, H. N., & Mahmoud, A. N. (2019). Knowledge and attitudes of Jordanian dentists toward speech language pathology. Journal of Language Teaching and Research, 10(6), 1298-1306.

Mostafa E. (2017). Health care professionals' awareness of language delay in Sohag, upper Egypt. Journal of Speech Pathology, 2(2), 1-7.

Oğuz O, & Aytar B. (2020). Tıp fakültesi öğrencilerinin dil ve konuşma terapistliği mesleğine yönelik farkındalık ve tutumları: İnterdisipliner takım çalışmasına yönelik çıkarımlar. Dil, Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi, 3(2), 200-217.

Resmî Gazete (2011). Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Kanun No: 6225 Madde: 9. (27916, 26 Nisan 2011). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/04/20110426-1.htm adresinden alınmıştır. (Erişim tarihi: 07.07.2021).

Sataloff, R. T. (2005). Treatment of Voice Disorders. Plural Publishing.