Yarı-Tıkalı Ses Yolu Egzersizlerinden Bardak Fonasyonunun Sağlıklı Yetişkinlerde Etkililiğinin İncelenmesi

Nevin Yılmaz İrem Poyraz Kübra Tetik Elçin Tadıhan Özkan
Özet

Amaç: Yarı tıkalı ses yolu egzersizlerinden biri olan bardak fonasyonu; etkililiği bilinen ve uzun süredir kullanılagelen egzersizlerden biridir. Bu çalışmanın amacı; bardak fonasyonu egzersizinin ses kalitesi üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışmaya profesyonel ses kullanıcısı olmayan sağlıklı ve gönüllü 20 yetişkin birey katılmıştır. Katılımcıların akustik parametreleri (F0, jitter, shimmer, YFİ, GHO) ve s/z oranları egzersiz öncesi ve sonrası olacak şekilde iki kez ölçülmüştür. Akustik parametreler ve s/z oranı, egzersiz öncesi ve sonrası değerler açısından ve cinsiyete göre karşılaştırılmıştır. Bulgular: Egzersiz öncesi ve sonrasında /s/ fonasyonu ve s/z oranı arasında anlamlı fark bulunurken F0, jitter, shimmer, YFİ ve GHO değerleri arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Cinsiyete göre ise s/z oranı arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç ve tartışma: Bardak fonasyonu, özellikle ses üretiminin bir alt mekanizması olan respirasyon sistemi üzerinde  olumlu etkilere sahiptir. Çalışma bulguları, bu egzersizin  hem kadın hem de erkekler için uygun olduğunu ve kullanılabileceğini göstermektedir.


Anahtar Kelimeler

yarı-tıkalı ses yolu egzersizleri, bardak fonasyonu, akustik parametreler, s/z oranı, ses kalitesi


Referanslar

Casper, J. K., & Murry, T. (2000). Voice therapy methods in dysphonia. Otolaryngologic Clinics of North America, 33(5), 983-1002.

Eckel, F. C., & Boone, D. R. (1981). The s/z ratio as an indicator of laryngeal pathology. Journal of Speech and Hearing Disorders, 46(2), 147-149.

Erkuş, A. (2013). Bilimsel araştırma süreci. Ankara: Seçkin Yayınları.

Guzman, M., Laukkanen, A. M., Krupa, P., Horáček, J., Švec, J. G., & Geneid, A. (2013). Vocal tract and glottal function during and after vocal exercising with resonance tube and straw. Journal of Voice, 27(4), 523-619.

Kapsner-Smith, M. R., Hunter, E. J., Kirkham, K., Cox, K., & Titze, I. R. (2015). A randomized controlled trial of two semi-occluded vocal tract voice therapy protocols. Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 58(3), 535-549.

Maxfield, L., Titze, I., Hunter, E., & Kapsner-Smith, M. (2006). Intraoral pressures produced by thirteen semi-occluded vocal tract gestures. Logopedics Phoniatrics Vocology, 40(2), 86-92.     

Rosenberg, M. D. (2014). Using semi-occluded vocal tract exercises in voice therapy: the clinician's primer. Perspectives on Voice and Voice Disorders, 24(2), 71-79.

Sampaio, M., Oliveira, G., & Behlau, M. (2008). Investigation of the immediate effects of two semi-ocluded vocal tract exercises. Pró-Fono Revista de Atualização Científica, 20(4), 261-266.

Titze, I. R. (2002). Regulating glottal airflow in phonation: Application of the maximum power transfer theorem to a low dimensional phonation model. The Journal of the Acoustical Society of America, 111(1), 367-376.

Titze, I. R. (2006). Voice training and therapy with a semi-occluded vocal tract: rationale and scientific underpinnings. Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 49(2), 448-459.