Afazili Bireylerin ve Yakınlarının İletişime ve İlişkili Sorunlara Yönelik Algıları

Çiğdem Eryılmaz Canlı Bülent Toğram
Özet

Giriş: Tüm dünyada yaşlı nüfus için önemli sağlık sorunlarından biri halini alan inme, her yıl yaklaşık 15 milyon kişiyi etkilemektedir. Son yıllarda görülen inme sayısındaki artış, afazi vakalarının da artışını beraberinde getirmektedir. Afazi, inme sonrasında %30 oranında görülen bir sendromdur. Bu sendrom, ani ortaya çıkan ve çoğu zaman kalıcı olan hem afazili bireyin hem de yakınlarının hayatının tamamını değiştiren bir olaydır. Bu çalışma, afazili bireyler ile yakınlarının yaşanılan iletişim sorunlarına ve ilişkili sorunlara yönelik algılarını sorgulayan betimsel bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: ‘Yetişkin Afazili Bireylerde İletişim Sorunlarının Belirlenmesi Anketi’ inme geçirmiş, afazili bireylere uygulanan, bireylerin yaşadığı iletişim sorunlarını saptamayı amaçlayan 13 maddelik bir ankettir. Bu maddelerde afazili bireye karşı gösterilen saygı, bireyin kendini nasıl hissettiği ve inme öncesine göre bazı alanlarda fark olup olmadığı gibi konularda bilgi edinmek hedeflenmiştir. Ankete 33 afazili birey ile 33 afazili bireyin yakını katılmıştır. Afazili bireylerin ve yakınlarının cevapları birbirleri ile kıyaslanmış, ve her iki grubun yanıtları da yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve inmeden sonra geçen zaman açısından incelenmiştır. Bulgular: Afazili bireylerin ve yakınlarının puanları arasında pozitif ve önemli düzeyde korelasyon olduğu; afazili bireylerin iletişim problemlerine yönelik algılarında cinsiyet, yaş, eğitim durumu, inme üzerinden geçen zaman faktörlerinin etkisi bulunmazken, afazi tipinin algıları anlamlı olarak etkilediği; yakınların algılarının ise değişkenlerden etkilenmediği görülmüştür. Sonuç: Afazili bireyin iletişimle ilgili sorunlarının çözülmesi hedeflendiğinde, bu sorunun iki taraflı olduğu göz önünde bulundurulmalı ve afazili bireyin yakını da bu sürece dâhil edilmelidir.



Anahtar Kelimeler

afazi, afazili bireyler, iletişim, iletişim sorunları, birincil yakınla afazi, afazili bireyler, iletişim, iletişim sorunları, birincil yakınlar


Referanslar

Bakas, T., McLennon, S. M., Carpenter, J. S., Buelow, J. M., Otte, J. L., Hanna, K. M., & Welch, J. L. (2012). Systematic review of health-related quality of life models. Health Qual Life Outcomes, 10(1), 134.

Christensen, J. M., & Anderson, J. D. (1989). Spouse adjustment to stroke: aphasic versus non aphasic partners. Journal of Communication Disorders, 22(4), 225-231.

Cruice M, Worrall L, Hickson L. & Murison R. (2003). Finding a focus for quality of life with aphasia: social and emotional health, and psychological well-being. Aphasiology.;17(4):333–353.

Cruice M, Worrall L. & Hickson L. (2006). Quantifying aphasic people’s social lives in the context of non-aphasic peers. Aphasiology.;20(12):1210–1225.

Davis, G. A. (1983). Aphasiology: Disorders and Clinical Practice, Allyn& Bacon, Boston,

Erden, N. (2009) Kronik inme hastalarında duyusal fonksiyonların; motor fonksiyonlar, yaşam kalitesi ve fonksiyonel değerlendirmeye etkileri-İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzmanlık Tezi- İstanbul

Grant, J. S., Weaver, M., Elliott, T. R., Bartolucci, A. A., & Giger, J. N. (2004a). Family Caregivers of Stroke Survivors: Characteristics of Caregivers at Risk for Depression. Rehabilitation Psychology, 49(2), 172.

Gillespie, W. J., Lamb, S. E., Gates, S., Cumming, R. G., & Rowe, B. H. (2010). Interventions for preventing falls in older people living in the community.

Hilari, K. & Northcott, S. (2010) Psychological distress after stroke and aphasia: the first six months Clinic Rehabilitation Feb;24 (2):181-90.

Le Dorze, G., Croteau, C., Brassard, C., & Michallet, B. (1999). Research considerations guiding interventions forfamilies affected by aphasia. Aphasiology, 13(12), 922-927.