Yutma ve Solunum İlişkisi: Genel Bilgiler

Cemil Yılmaz
Özet

Yutma ve solunum arasında yakın bir ilişki vardır. Yutma ve solunumun birbirine yakın bölgede bulunan oromotor Central Pattern Generators (CPGs) tarafından düzenlenmeleri, benzer nöral yolları ve benzer oral-farengeal yapıları kullanmaları gibi nedenler, aralarında son derece gelişmiş bir koordinasyon olmasını zorunlu hale getirir. Yeni doğanlarda emmeyle birlikte yutma-solunum koordinasyonu da gelişmeye başlar. Bir yaştan itibaren de ağırlıklı olarak kullanılan yutma-solunum biçimi; nefes verme-yutma-nefes verme ve nefes alma-yutma-nefes vermedir. Yetişkinlerde ise baskın yutma-solunum biçimi nefes verme-yutma-nefes verme biçiminde olarak yerini alır. Bu yutma-solunum biçiminin, yutma sırasında görülebilecek olan aspirasyon-penetrasyon gibi sağlık risklerini en aza indirdiği düşünülmektedir. Solunumun bozulmasıyla da yutma-solunum koordinasyonunun bozulabileceği ve sonuçta da yutmanın etkilenebileceği göz ardı edilmemelidir. Yutma bozukluklarında kullanılan supraglottik ve süper-supraglottik yutma manevraları, doğrudan yutma ve solunum arasındaki ilişkiye dayanır ve yutma sonrasında mutlaka nefes vermenin yer almasını sağlar. Bu genel bilgilerden yola çıkılarak derleme 3 bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde yutma ve solunum ilişkisini düzenleyen nöral mekanizmalardan olan CPGs üzerinde durulmaktadır. Sonraki bölümde ise yutma ve solunum mekanizmasının gelişimi açıklandığından dolayı ilk 1 yaştaki yutma ve solunum mekanizması üzerinde durulmaktadır. Son bölümde ise yetişkinlerdeki yutma ve solunum ilişkisi açıklanmaya çalışılmaktadır.



Anahtar Kelimeler

yutma, solunum, CPGs, yutma-solunum biçimi, yutma apnesi


Referanslar

Arslan, S.S., Demir, N., Karaduman, A.A., (2016), Both Pharyngeal and Esophageal Phases of Swallowing are associated with recurrent pneumonia in pediatric patients, The Clinical Respiratory Journal, 12, 767–771.

Bamford, O., Taciak, V., Gewolb, I.H., (1992), The relationship between rhythmic swallowing and breathing during suckle feeding in term neonates, Pediatric Research, 31(6), 619-624.

Barlow, S.M., Lund, J.P., Estep, M., Kolta, A., (2010), Central pattern generators for orofacialmovements and speech, Brudzynski, S.M. (Ed.), Handbook of Mammalian Vocalization: An Integrative Neuroscience Approach, (pp. 351-369). United States of America: Elsevier.

Barlow, S.M., (2009), Oral and respiratory control for preterm feeding, Current Opinion in Otolaryngology & Head and Neck Surgery, 17(3): 179–186.

Costa, M.M.B., Lemme, E.M.O., (2010), Coordination of respiration and swallowing: functional pattern and relevance of vocal folds closure, Arquivos de Gastroenterologia, 47(1), 42-48.

Fucile, S., McFarlan, D.H., Gisel, E.G., Lau, C., (2012), Oral and nonoral sensorimotor interventions facilitate suck–swallow–respirationfunctions and their coordination in preterm infants, Early Human Development, 88, 345–350.

Kawasaki, M., Ogura, J.H., Takenouchi, S., (1964), Neurophysiologic observations of normal deglutation: I. Its relationship to the respiratory cycle, Laryngoscope, 74, 1747-65.

Kelly, B.N., Huckabee, M.L., Jones, R.D., Frampton, C.M.A., (2007a), The early impact of feeding on infant breathing–swallowing coordination, Respiratory Physiology & Neurobiology, 156, 147–153.

Kelly, B.N., Huckabee, M.L., Jones, R.D., Frampton, C.M.A., (2007b), Integrating swallowing and respiration: preliminary results of the effect of body position, Journal of Medical Speech-Language Pathology, 15(4), 347-355.

Klahn, M.S., Perlman, A.L., (1999), Temporal and durational patterns associating respirationand swallowing, Dysphagia, 14, 131–138.